Naar content

Pleisterwerk : Vraag & Antwoord

Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over pleisterwerk. Staat uw vraag er niet bij? Gebruikt u dan het vragenformulier onderaan deze pagina en vraag het aan de stucadoor. Sommige vragen komen voor in meerdere categorieën.


1. Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
2. U zegt dat raapwerk en pleisterwerk geschikt zijn voor vochtige ruimten. Betekent dat ook dat het rechtstreeks in contact mag komen met water?
3. Is pleisterwerk wel geschikt voor nieuwbouwwoningen? Kan ik een offerte aanvragen aan de hand van een tekening?
4. Ik heb onlangs mijn schoorsteen afgebroken. In de woonkamer moeten de muren t.h.v. de schouw terug bepleisterd worden.Ik heb het meeste roet reeds verwijderd. Moeten er nog speciale maatregelen getroffen worden alvorens de muren terug worden bepleisterd ? Naar het schijnt bestaat de kans dat het roet op het pleister na een tijdje terug zichtbaar wordt.
5. Mag men pleisterwerk en raapwerk in de winter doen?
6. Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
7. Het pleisterwerk in een flat van de V.V.E. laat los. Voor wie zijn de herstelkosten?
8. moet pleisterwerk altijd worden overgewit of is het ook mogelijk dat de wand direct wit wordt gestuct en klaar is om bijv. schilderijen op te hangen. Indien er toch gewit moet worden, hoe lang moet dan het pleisterwerk drogen, voordat begonnen mag worden met witten.
9. Wij hebben de wanden en het plafond van een kamer in huis voorzien van gipsplaten. Als wij hierover willen stucen (i.p.v. verven), moeten we dan ook eerst de voegen plamuren en schuren, of kunnen we direct het pleister aanbrengen?
10. wij twijfelen tussen een sierpleister en de muren helemaal glad.wat zijn de voor en nadelen van beide mogelijkheden,b.v. kwetsbaarheid,schoonhouden etc.
11. Dag, Toch nog even een vraag over stucwerk in de badkamer,ik krijg zoveel verschillende berichten dat ik niet meer weer wat ik moet cq kan doen. Wij willen graag alleen de douche betegeld hebben. De overige wanden willen we het liefst helemaal glad en dan sausen. De overige wanden bestaan voornamelijk uit groene gipsplaten muren. Wat kunnen we doen? De een zegt dat alles met cementmortel o.i.d moet worden afgewerkt maar dat schijnt duur te zijn en de ander zegt gewoon pleisteren en met buitenverf sausen?
12. Geachte Bestaat er een akoestisch pleisterwerk die voldoening kan geven Het gaat over muren van vergaderzalen in een te renoveren gebouw.
13. Kan pleisterwerk ook voor buiten toegepast worden? Zo ja is dit dan ook van gips?

1.
V
Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
 
A
Stucadoorswerk is maatwerk. De prijs is ondermeer afhankelijk van het gewenste aantal meter en de ondergrond (soms is een voorbehandeling nodig).

Bindende prijzen kunnen vooralsnog alleen gegeven worden in een schriftelijke offerte. Voor een snelle prijsopgaaf kunt u een prijsbenadering opvragen. Aanvraagformulier prijsbenadering/offerte
2.
V
U zegt dat raapwerk en pleisterwerk geschikt zijn voor vochtige ruimten. Betekent dat ook dat het rechtstreeks in contact mag komen met water?
 
A
Ja en nee. Gips is tot op zekere hoogte vochtregulerend. Het kan vocht uit de lucht opslaan en dit opgenomen vocht later weer afstaan. Blijft het watercontact beperkt (spatten of nevel), dan zal dit uw raap- of pleisterwerk in de regel niet aantasten.

Als u echter de douchekop rechtstreeks op uw geraapte of gepleisterde muur zet, dan kan een (klein) deel van het gips oplossen en wegspoelen.

Probeer nooit een met gips afgewerkte muur droog te wrijven. Vochtige ruimten als badkamers dient u altijd goed te ventileren. Zo kan het gips het overtollige vocht weer afstaan aan de lucht.
3.
V
Is pleisterwerk wel geschikt voor nieuwbouwwoningen? Kan ik een offerte aanvragen aan de hand van een tekening?
 
A
Pleisterwerk is wel geschikt voor in een nieuwbouw woning maar de kans op scheuren blijft altijd aanwezig. (het eerste jaar)
Maar dat is met iedere afwerking.
De woning moet zich zetten .
En ja u kunt een offerte aanvragen op hand van een tekening.
4.
V
Ik heb onlangs mijn schoorsteen afgebroken.
In de woonkamer moeten de muren t.h.v. de schouw terug bepleisterd worden.Ik heb het meeste roet reeds verwijderd. Moeten er nog speciale maatregelen getroffen worden alvorens de muren terug worden bepleisterd ? Naar het schijnt bestaat de kans dat het roet op het pleister na een tijdje terug zichtbaar wordt.
 
A
U moet het oppervlak waar het roet op zit, reinigen met een staalborstel.
Daarna het oppervlak en 20 cm daarbuiten behandelen met een isoleermiddel.
5.
V
Mag men pleisterwerk en raapwerk in de winter doen?
 
A
Zolang de temperatuur niet lager dan vijf graden is, en er geen vorst in de muren zit, kan er worden gepleisterd in de winter. Voor opdroging en uitharding zijn circa drie dagen nodig. Na deze periode is het gips vorstbestendig.
6.
V
Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
 
A
Als uw tegelvloer ook plintdelen bevat, kunt u beter eerst de tegelvloer laten leggen. Zoniet, dan maakt het niet veel uit wat het eerst wordt aangebracht. Belangrijk is wel dat u het andere oppervlak goed afdekt.

Bij zandcement dekvloeren of betonvloeren in combinatie met stucwerk, is het wel raadzaam om eerst de vloer te laten leggen en dan pas te stucadoren.
7.
V
Het pleisterwerk in een flat van de V.V.E. laat los.
Voor wie zijn de herstelkosten?
 
A
Dat bepaalt uiteindelijk de rechter of geschillencommissie.
Het gaat erom wat de oorzaak is van het loslaten van het pleisterwerk. Ondanks dat een stucadoor al het mogelijke heeft gedaan om loslaten te voorkomen, kan materiaal loslaten. Als de ondergrond constant te vochtig is bijvoorbeeld.

Minder waarschijnlijk maar niet zondermeer uit te sluiten zijn extreme krimp of uitzetting van de ondergrond evenals fouten in de constructie van de muur.

Daarbuiten zouden mortelkwaliteit en gebrekkig vakmanschap de oorzaak kunnen zijn van het loslaten.
8.
V
moet pleisterwerk altijd worden overgewit of is het ook mogelijk dat de wand direct wit wordt gestuct en klaar is om bijv. schilderijen op te hangen.

Indien er toch gewit moet worden, hoe lang moet dan het pleisterwerk drogen, voordat begonnen mag worden met witten.
 
A
Het hoeft niet vind het persoonlijk wel mooier als het gesausd is.

De stuclaag moet gemiddeld 4 dagen drogen.
9.
V
Wij hebben de wanden en het plafond van een kamer in huis voorzien van gipsplaten. Als wij hierover willen stucen (i.p.v. verven), moeten we dan ook eerst de voegen plamuren en schuren, of kunnen we direct het pleister aanbrengen?
 
A
U moet eerst gaas op de naden aanbrengen en daarna voorstrijken met betokontakt.
na droging van de voorstrijk kunt u een pleisterlaag aanbrengen.
Dus u hoeft niet te plamuren.
10.
V
wij twijfelen tussen een sierpleister en de muren
helemaal glad.wat zijn de voor en nadelen van
beide mogelijkheden,b.v. kwetsbaarheid,schoonhouden etc.
 
A
Sierpleister is kras en stootvast.
Pleisterwerk niet.
Sierpleister is lastig te repareren als je toch een beschadiging hebt.
Pleisterwerk is altijd te repareren.
Beide kunnen opnieuw gewit worden.
11.
V
Dag,

Toch nog even een vraag over stucwerk in de badkamer,ik krijg zoveel verschillende berichten dat ik niet meer weer wat ik moet cq kan doen.

Wij willen graag alleen de douche betegeld hebben. De overige wanden willen we het liefst helemaal glad en dan sausen. De overige wanden bestaan voornamelijk uit groene gipsplaten muren.
Wat kunnen we doen? De een zegt dat alles met cementmortel o.i.d moet worden afgewerkt maar dat schijnt duur te zijn en de ander zegt gewoon pleisteren en met buitenverf sausen?
 
A
De wanden kunnen gewoon met gips worden gepleisterd.
Mist er goed wordt geventileerd.
En dan sausen met een hoogwaardige latex.
12.
V
Geachte

Bestaat er een akoestisch pleisterwerk die voldoening kan geven
Het gaat over muren van vergaderzalen in een te renoveren gebouw.

 
A
Nee geen pleisterwerk, maar een akoestisch spuitlaag bestaat wel.
13.
V
Kan pleisterwerk ook voor buiten toegepast worden? Zo ja is dit dan ook van gips?
 
A
Dat kan maar niet met gips.
Voor buiten gebruik je een cement gebonden product.


Vragenformulier

(De hier gevraagde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het beantwoorden van uw vraag.)

Deze vraag
gaat over
Raapwerk
Pleisterwerk
Buitenwerk
Sierpleister
Schuurplafonds
Sierlijsten
Raffaello
Restauratie
Mijn vraag
Naam
Dhr. Mw.  
Email
Telefoon
Naar bovenkant paginaNaar onderkant pagina