Naar content

Raapwerk : Vraag & Antwoord

Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over raapwerk. Staat uw vraag er niet bij? Gebruikt u dan het vragenformulier onderaan deze pagina en vraag het aan de stucadoor. Sommige vragen komen voor in meerdere categorieën.


1. Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
2. U zegt dat raapwerk en pleisterwerk geschikt zijn voor vochtige ruimten. Betekent dat ook dat het rechtstreeks in contact mag komen met water?
3. Bij het afhalen van behang kwamen grote delen van het oude stucwerk mee. Er zijn nu stukken los en het resterende stucwerk krab je er met een nagel af. wat is de beste oplossing voor reparatie en het weer glad maken?
4. Mag men pleisterwerk en raapwerk in de winter doen?
5. Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
6. Het pleisterwerk in een flat van de V.V.E. laat los. Voor wie zijn de herstelkosten?

1.
V
Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
 
A
Stucadoorswerk is maatwerk. De prijs is ondermeer afhankelijk van het gewenste aantal meter en de ondergrond (soms is een voorbehandeling nodig).

Bindende prijzen kunnen vooralsnog alleen gegeven worden in een schriftelijke offerte. Voor een snelle prijsopgaaf kunt u een prijsbenadering opvragen. Aanvraagformulier prijsbenadering/offerte
2.
V
U zegt dat raapwerk en pleisterwerk geschikt zijn voor vochtige ruimten. Betekent dat ook dat het rechtstreeks in contact mag komen met water?
 
A
Ja en nee. Gips is tot op zekere hoogte vochtregulerend. Het kan vocht uit de lucht opslaan en dit opgenomen vocht later weer afstaan. Blijft het watercontact beperkt (spatten of nevel), dan zal dit uw raap- of pleisterwerk in de regel niet aantasten.

Als u echter de douchekop rechtstreeks op uw geraapte of gepleisterde muur zet, dan kan een (klein) deel van het gips oplossen en wegspoelen.

Probeer nooit een met gips afgewerkte muur droog te wrijven. Vochtige ruimten als badkamers dient u altijd goed te ventileren. Zo kan het gips het overtollige vocht weer afstaan aan de lucht.
3.
V
Bij het afhalen van behang kwamen grote delen van het oude stucwerk mee. Er zijn nu stukken los en het resterende stucwerk krab je er met een nagel af. wat is de beste oplossing voor reparatie en het weer glad maken?
 
A
De wanden geheel afhakken (stuclaag) verwijderen.
Daarna voorlijmen en een nieuwe raaplaag aanbrengen.
4.
V
Mag men pleisterwerk en raapwerk in de winter doen?
 
A
Zolang de temperatuur niet lager dan vijf graden is, en er geen vorst in de muren zit, kan er worden gepleisterd in de winter. Voor opdroging en uitharding zijn circa drie dagen nodig. Na deze periode is het gips vorstbestendig.
5.
V
Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
 
A
Als uw tegelvloer ook plintdelen bevat, kunt u beter eerst de tegelvloer laten leggen. Zoniet, dan maakt het niet veel uit wat het eerst wordt aangebracht. Belangrijk is wel dat u het andere oppervlak goed afdekt.

Bij zandcement dekvloeren of betonvloeren in combinatie met stucwerk, is het wel raadzaam om eerst de vloer te laten leggen en dan pas te stucadoren.
6.
V
Het pleisterwerk in een flat van de V.V.E. laat los.
Voor wie zijn de herstelkosten?
 
A
Dat bepaalt uiteindelijk de rechter of geschillencommissie.
Het gaat erom wat de oorzaak is van het loslaten van het pleisterwerk. Ondanks dat een stucadoor al het mogelijke heeft gedaan om loslaten te voorkomen, kan materiaal loslaten. Als de ondergrond constant te vochtig is bijvoorbeeld.

Minder waarschijnlijk maar niet zondermeer uit te sluiten zijn extreme krimp of uitzetting van de ondergrond evenals fouten in de constructie van de muur.

Daarbuiten zouden mortelkwaliteit en gebrekkig vakmanschap de oorzaak kunnen zijn van het loslaten.


Vragenformulier

(De hier gevraagde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het beantwoorden van uw vraag.)

Deze vraag
gaat over
Raapwerk
Pleisterwerk
Buitenwerk
Sierpleister
Schuurplafonds
Sierlijsten
Raffaello
Restauratie
Mijn vraag
Naam
Dhr. Mw.  
Email
Telefoon
Naar bovenkant paginaNaar onderkant pagina