Naar content

Sierpleister : Vraag & Antwoord

Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over sierpleister. Staat uw vraag er niet bij? Gebruikt u dan het vragenformulier onderaan deze pagina en vraag het aan de stucadoor. Sommige vragen komen voor in meerdere categorieën.


1. Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
2. Als je sierpleister van kleur wilt veranderen, kan dit?
3. Kan spachtelputz gebruikt worden in de badkamer en speciaal in de douche cabine?
4. Klopt het dat spachtelputz niet geschikt is in nieuwbouw ? ivm het scheuren van de muren in het 1e jaar (muren zweten)
5. Ik zou graag mijn binnenmuren, welke zijn voorzien van spachtelputz, willen schoonmaken en eventueel een iets lichtere tint willen geven. Kunt U mij vertellen hoe ik dit het beste kan aanpakken. Bijvoorbaat dank
6. Als er na oplevering van een nieuwbouwwoning (systeembouw, dus in verhouding vrij droog) spachtelputz wordt toegepast, is de kans op scheuren in het eerste jaar groot. Als deze zijn ontstaan, is dit dan gemakkelijk bij te werken (en op welke wijze) of blijft het een probleem?
7. Ik zou graag spachtelputz aan willen brengen op een wand in de kamer. Dit is echter een houten voorzetwand. Aangezien hout werkt, denk ik dat de spachtelputz zal scheuren. Hoe zou ik dit op kunnen lossen. Zou ik bijvoorbeeld gipsplaten op het hout kunnen schroeven?
8. Kan ik spachtelputz ook schoonmaken? Met sop, stoom of wat dan ook?
9. Wij hebben een nieuw huis gekocht, waarin de muren reeds zijn voorzien van spachtelputz. Nu zit in 1 muur een (haar)scheur van het plafond tot aan de grond. Wat kunnen we het beste doen om deze onzichtbaar te maken?
10. Onze TV heeft bijna tegen de muur gestaan. Nu willen wij de meubels gaan verplaatsen en nu zien we een zwarte aanslag(vuil ofzo) van de TV op onze spachtelputz muur zitten. Hoe krijgen wij dit schoon? Het is ongeveer twee jaar geleden erop gesmeerd en wij roken niet...dus verkleuring is minimaal nemen wij aan.
11. Ik heb het behang van de muren verwijderd en de te voorschijn komende wanden zijn gladde harde betonmuren. In de betonmuren bevinden zich honderden "gaatjes", tussen 3 en 5 mm groot. Vraag : zijn deze wanden geschikt voor het aanbrengen van spachtelputz of moet hier eerst een voorbewerking plaatsvinden ??? Dienen b.v. deze gaatjes eerst gedicht te worden, en zo ja, hoe ?
12. Ons nieuwe huis is uit 1903. In november 2004 hebben wij ons huis laten stucen door een erkend stucadoorsbedrijf. Inmiddels verschijnen in alle kamers horizontale scheuren aan de bovenzijde van de muren, soms van meer dan een meter lang. mijn vraag is of dit normaal is, en weet u misschien hoe we dit kunnen oplossen cq voorkomen?
13. Onze nieuwbouwwoning wordt binnenkort opgeleverd. Op de zolder (puntdak) zijn groene aftimmer platen gebruikt. Niet echt mooi. Wij willen dit dus wegwerken d.m.v. b.v. spuitwerk. Ons werd geadviseerd door de aannemer om geen product te gebruiken dat de platen afsluit, omdat tussen de platen en het dak isolatie zit. Zou je op de platen iets doen dat afsluit, heb je kans dat binnen 10 jaar het dak verrot zou zijn, omdat het dan niet meer kan "ademen". Nu is mijn vraag sluit bv spachtelputz volledig af? Of is er een ander product wat u adviseert?
14. Is het normaal dat er op sommige plekken in het spachtelwerk puntjes zitten (grijs, roodachtig)? Het spachtelwerk is niet egaal wit. De vertegenwoordiger van de groothandel zegt dat dit normaal is omdat spachtelputz een natuurprodukt is.
15. Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
16. Ik zou een aantal kamers, voorzien van een vrij donkere en grove spachtelputz veel lichter willen verfen. Zou het met een hoogwaardige latex volledig dekken? Kunt u mij hierover meer informeren. Zou ik de muren eerst moeten reinigen? Kunt u zeggen met welke rollers ik het beste aan de slag kan gaan?
17. Kan spachtelputz aangebracht worden op MDF platen of hecht het beter aan gipsplaten ?
18. Hoe kan je scheuren (1-2mm) in een spachtelputz wand het best behandelen ?
19. Op onze wanden zit gipsplaat met daarop een voorbewerkingsmiddel voor behang, waarna er behang op is geplakt. Voordat er siepleister op komt, moet het behang er af. Dit lukt ons niet goed. Volgens de aannemer bestaat er een middel om de gipsplaten helemaal "schoon" te krijgen. Is dit waar? En zo ja, welk middel is dat dan?
20. Ik heb een spachtelputz muur die ik heb gesausd met een vachtroller.Omdat de muur wit was en de verf een kleurtje heb ik soms wat aangezet om de kieren ook te raken.Nu de muur opgedroogd is zie ik een aantal aanzetten. Is dit nog te verwijderen cq egaliseren of is dit normaal?
21. Kan spachtelputz toegepast worden in een nieuwbouwwoning? Dit i.v.m. de vochtigheid van de woning. Of moet je hiervoor uitkijken i.v.m. scheurvorming?
22. kan ik sierpleister met waterdicht krijgen om het in de douche te gebruiken? kan ik het over oude tegels aanbrengen zonder dat je de voeggroeven meer ziet?
23. Als ik de bestaande spachtelputz laag wil vernieuwen, kan ik dan over de bestaand laag heen aanbrengen of moet ik de oude laag is eerst afsteken?
24. Na het verplaatsen van wat kasten, o.a. een waar de TV op stond, zijn op onze spachtelputz muren zwarte vlekken zichtbaar van de achterkant van de TV en de randen van de kasten. Hoe kunnen we deze het beste wegwerken?
25. Kan je spachtelputz toepassen op een ondergrond van behang ?
26. wij twijfelen tussen een sierpleister en de muren helemaal glad.wat zijn de voor en nadelen van beide mogelijkheden,b.v. kwetsbaarheid,schoonhouden etc.
27. In onze nieuwbouwwoning willen wij structuurverf op de muren aanbrengen (omdat de kans op scheuren bij sierpleister groot is in het eerste jaar na bouw). Is het mogelijk om over een muur waarop structuurverf is aangebracht, na een twee jaar, fijne sierpleister of spachtelputz aan te laten brengen?
28. Goededag ik heb een vraag over spachtelputz achter mijn kookplaat is het raadzaam om Glitsa acryllak op mijn spachtel te smeren zodat ik een vuilafstotende laag krijg achter mijn kookgedeelte, of is het beter om het met heet water scoon te maken als er iets op komt
29. ik heb een spachtelputs wand, en wil die wand graag behangen, kan ik eroverheen behangen??
30. Bestaat er een sierpleister die rechtstreeks kan aangebracht worden op Ytong binnenmuur zonder voorafgaande traditionele bepleistering. Dank bij voorbaat
31. Klopt het dat er over de bestaande spachtelputz een dun laagje kan worden gespoten (eventueel met kleur) zodat je het niet hoeft te verven??
32. Mijne Heren, Ik heb in mijn woonkamer een inbouw gashaard. Deze is met promatect-platen ingebouwd. Tijdens het stoken worden deze platen een beetje warm. Kan ik deze platen toch met spachtelputz bewerken? Ik heb wel eens gehoord, dat bij warmte de spachtelputz een geur afgeeft, terwijl de schilder zegt, dat dat te verwaarlozen is.
33. Klopt het dat er over de bestaande spachtelputz een dun laagje kan worden gespoten (eventueel met kleur) zodat je het niet hoeft te verven??
34. Is Sierpleister het zelfde als Spachtelputz ?? of zitdaar verschil in en wat is korrelpleister??
35. Ik heb 2,5 jaar geleden in een nieuwbouwoning voor de snelste optie gekozen en spack laten spuiten. Sinds die tijd zijn er diverse krimpscheuren verschenen. Verticaal over muren, bij de rand van het plafond, etc. Ik heb dit zelf geprobeerd te repareren, zonder succes. Eigenlijk wil ik iets over het spack heen, wat ook nog eens schoon te maken is (met name in de keuken). Wat is hiervoor aan te raden. Spachtelputz? Kan dat er gewoon overheen? Wat zou dat kosten voor ca. 100m2 en afplakken? Mvg, Melanie

1.
V
Waarom staan er geen prijzen op jullie website?
 
A
Stucadoorswerk is maatwerk. De prijs is ondermeer afhankelijk van het gewenste aantal meter en de ondergrond (soms is een voorbehandeling nodig).

Bindende prijzen kunnen vooralsnog alleen gegeven worden in een schriftelijke offerte. Voor een snelle prijsopgaaf kunt u een prijsbenadering opvragen. Aanvraagformulier prijsbenadering/offerte
2.
V
Als je sierpleister van kleur wilt veranderen, kan dit?
 
A
Ja, dat kan met een hoogwaardige latex, verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak.
3.
V
Kan spachtelputz gebruikt worden in de badkamer en speciaal in de douche cabine?
 
A
Wanneer de badkamer goed (mechanisch) geventileerd wordt, is spachtelputz toepasbaar mits het niet direct in aanraking met water komt.

Spachtelputz is dus niet geschikt voor de douchecabine. Wel kan daar raap- of pleisterwerk gebruikt worden; zie ook www.destucadoor.nl/raapwerk/vraagenantwoord.php#vraag2
4.
V
Klopt het dat spachtelputz niet geschikt is in nieuwbouw ? ivm het scheuren van de muren in het 1e jaar (muren zweten)
 
A
Ja, dat klopt. Het is het beter om een jaar te wachten. Dit is in verband met zetscheuren van de woning. En eventueel bouwvocht.
5.
V
Ik zou graag mijn binnenmuren, welke zijn voorzien van spachtelputz, willen schoonmaken en eventueel een iets lichtere tint willen geven. Kunt U mij vertellen hoe ik dit het beste kan aanpakken. Bijvoorbaat dank
 
A
In de praktijk geeft het reinigen van een hele muur met sierpleisterreiniger vaak niet het gewenste resultaat. Er ontstaan eigenlijk altijd wel vlekken en kleurverschil omdat de werkzame stof een blekende chloorverbinding is. Zeer goed ventileren of zelfs een gasmasker bij gebruik is aan te bevelen. De randen van uw plafond en uw gehele vloer tot aan plint hoogte moeten worden afgedekt met plastic.

Het plastic moet waterdicht aansluiten op uw plinten of muur, zodat geen bleekmiddel langs de muur de grond bereikt. Het goed afspoelen van uw muren wordt een waterballet. Bij de kleinste lekkage in uw plastic "zwembad" loopt u het risico om uw kostbare parket of vloerbedekking te verzieken.

Een makkelijker alternatief is om de wanden te sausen met een hoogwaardige latex. De kwaliteit sierpleister die wij leveren is zeker drie keer opnieuw te sausen, de fijnste korrelgrootte twee keer. Met hoogwaardige latex bedoelen wij latex van een verfspeciaalzaak, dus niet van de bouwmarkt
6.
V
Als er na oplevering van een nieuwbouwwoning (systeembouw, dus in verhouding vrij droog) spachtelputz wordt toegepast, is de kans op scheuren in het eerste jaar groot. Als deze zijn ontstaan, is dit dan gemakkelijk bij te werken (en op welke wijze) of blijft het een probleem?
 
A
De kans op scheuren is het eerste jaar groot i.v.m.
het zetten van het huis en vocht.
Het is bij te werken,en het scheurt ook niet altijd maar de kans is altijd aanwezig.

7.
V
Ik zou graag spachtelputz aan willen brengen op een wand in de kamer. Dit is echter een houten voorzetwand. Aangezien hout werkt, denk ik dat de spachtelputz zal scheuren. Hoe zou ik dit op kunnen lossen. Zou ik bijvoorbeeld gipsplaten op het hout kunnen schroeven?
 
A
Op hout kan inderdaad geen enkel stucadoorswerk aangebracht worden. Dus de beste oplossing is stucplaten (gipsplaten) aanbrengen. En dan de naden dichtsmeren of de gehele wand pleisteren.
8.
V
Kan ik spachtelputz ook schoonmaken? Met sop, stoom of wat dan ook?
 
A
Vlekken op spachtelputz kunt u reinigen met een harde borstel en lauw water. Er is ook een sierpleisterreiniger verkrijgbaar. Zie hiervoor ook het antwoord op vraag 5

Als de gehele wand (en) verkleurd zijn of met vlekken vol zit, kunt u de wanden altijd sausen met een hoogwaardige latex, die bij verfspeciaalzaken verkrijgbaar is.
9.
V
Wij hebben een nieuw huis gekocht, waarin de muren reeds zijn voorzien van spachtelputz. Nu zit in 1 muur een (haar)scheur van het plafond tot aan de grond. Wat kunnen we het beste doen om deze onzichtbaar te maken?
 
A
Er is bij de bouwmarkt een kit verkrijgbaar voor reparatie van spack en spachtelputz (sierpleisters).
10.
V
Onze TV heeft bijna tegen de muur gestaan. Nu willen wij de meubels gaan verplaatsen en nu zien we een zwarte aanslag(vuil ofzo) van de TV op onze spachtelputz muur zitten. Hoe krijgen wij dit schoon?

Het is ongeveer twee jaar geleden erop gesmeerd en wij roken niet...dus verkleuring is minimaal nemen wij aan.
 
A
Spachtelputz is goed te reinigen met een sierpleisterreiniger. De gehele wand dient behandeld te worden. i.v.m kleurverschil. Buiten sigarettenrook zijn namelijk ook daglicht en roetdeeltjes oorzaken van verkleuring.
11.
V
Ik heb het behang van de muren verwijderd en de te voorschijn komende wanden zijn gladde harde betonmuren. In de betonmuren bevinden zich honderden "gaatjes", tussen 3 en 5 mm groot.
Vraag : zijn deze wanden geschikt voor het aanbrengen van spachtelputz of moet hier eerst een voorbewerking plaatsvinden ??? Dienen b.v. deze gaatjes eerst gedicht te worden, en zo ja, hoe ?
 
A
Er is inderdaad een voorbewerking (met bijv. Fix en Finish) nodig. Wordt dit achterwege gelaten, dan kunnen de gaatjes zichtbaar worden in het spachtelputz.
12.
V
Ons nieuwe huis is uit 1903. In november 2004 hebben wij ons huis laten stucen door een erkend stucadoorsbedrijf. Inmiddels verschijnen in alle kamers horizontale scheuren aan de bovenzijde van de muren, soms van meer dan een meter lang.
mijn vraag is of dit normaal is, en weet u misschien hoe we dit kunnen oplossen cq voorkomen?
 
A
De scheuren die u beschrijft, ontstaan in de meeste gevallen als gevolg van krimp. De andere grote boosdoener is zwaar vrachtverkeer dat sommige huizen op hun grondvesten doet schudden.

Indien u daadwerkelijk in alle vertrekken scheuren hebt, is dit niet echt normaal. Wellicht is er niet ingesneden in de hoeken en naden, of is er geen gaas gebruikt daar waar dat nodig was. Met zekerheid is dit echter niet te zeggen.
13.
V
Onze nieuwbouwwoning wordt binnenkort opgeleverd. Op de zolder (puntdak) zijn groene aftimmer platen gebruikt. Niet echt mooi. Wij willen dit dus wegwerken d.m.v. b.v. spuitwerk.
Ons werd geadviseerd door de aannemer om geen product te gebruiken dat de platen afsluit, omdat tussen de platen en het dak isolatie zit. Zou je op de platen iets doen dat afsluit, heb je kans dat binnen 10 jaar het dak verrot zou zijn, omdat het dan niet meer kan "ademen". Nu is mijn vraag sluit bv spachtelputz volledig af? Of is er een ander product wat u adviseert?
 
A
Spachtelputz sluit niet volledig af. Het is ademend. Als ondergrond zijn gipsplaten vereist, die zelf ook weer ademend en vochtregulerend zijn.
14.
V
Is het normaal dat er op sommige plekken in het spachtelwerk puntjes zitten (grijs, roodachtig)?
Het spachtelwerk is niet egaal wit.

De vertegenwoordiger van de groothandel zegt dat dit normaal is omdat spachtelputz een natuurprodukt is.
 
A
In spachtelputz werk behoren in principe geen gekleurde puntjes te zitten. In de praktijk komen wij af en toe een afwijkend gekleurd korreltje tegen, hetgeen we dan uit de mortel verwijderen. Niet alle merken leveren echter dezelfde hoogwaardige kwaliteit.
15.
V
Is het beter om eerst de tegelvloer te leggen alvorens er gestucadoord gaat worden?
 
A
Als uw tegelvloer ook plintdelen bevat, kunt u beter eerst de tegelvloer laten leggen. Zoniet, dan maakt het niet veel uit wat het eerst wordt aangebracht. Belangrijk is wel dat u het andere oppervlak goed afdekt.

Bij zandcement dekvloeren of betonvloeren in combinatie met stucwerk, is het wel raadzaam om eerst de vloer te laten leggen en dan pas te stucadoren.
16.
V
Ik zou een aantal kamers, voorzien van een vrij donkere en grove spachtelputz veel lichter willen verfen. Zou het met een hoogwaardige latex volledig dekken? Kunt u mij hierover meer informeren. Zou ik de muren eerst moeten reinigen? Kunt u zeggen met welke rollers ik het beste aan de slag kan gaan?
 
A
Indien u uw muur de geadviseerde twee keer bewerkt met hoogwaardige latex, zou een volledige dekking het resultaat moeten zijn. In moeilijke gevallen zou u een derde bewerking kunnen doen.

Een vachtroller is hier het meest geschikt voor.
17.
V
Kan spachtelputz aangebracht worden op MDF platen of hecht het beter aan gipsplaten ?
 
A
Nee dat kan niet, gipsplaten zijn dan de beste optie.
18.
V
Hoe kan je scheuren (1-2mm) in een spachtelputz wand het best behandelen ?
 
A
Bij de bouwmarkten is daar kit voor verkrijgbaar.
19.
V
Op onze wanden zit gipsplaat met daarop een voorbewerkingsmiddel voor behang, waarna er behang op is geplakt. Voordat er siepleister op komt, moet het behang er af. Dit lukt ons niet goed. Volgens de aannemer bestaat er een middel om de gipsplaten helemaal "schoon" te krijgen. Is dit waar? En zo ja, welk middel is dat dan?
 
A
Ik gebruik er zelf een afwasmiddel voor (Dreft) verdunnen met water en met een plantenspuit
goed inspuiten 30 min laten intrekken
en vervolgens afstomen.
20.
V
Ik heb een spachtelputz muur die ik heb
gesausd met een vachtroller.Omdat de muur wit
was en de verf een kleurtje heb ik soms wat aangezet om de kieren ook te raken.Nu de muur
opgedroogd is zie ik een aantal aanzetten.
Is dit nog te verwijderen cq egaliseren of is dit normaal?


 
A
De muur opnieuw sausen en de latex iets verdunnen
dan loopt de structuur beter vol.
21.
V
Kan spachtelputz toegepast worden in een nieuwbouwwoning? Dit i.v.m. de vochtigheid van de woning.
Of moet je hiervoor uitkijken i.v.m. scheurvorming?
 
A
Het beste is om een jaar te wachten.
want het huis gaat het eerste jaar werken.
22.
V
kan ik sierpleister met waterdicht krijgen om het in de douche te gebruiken? kan ik het over oude tegels aanbrengen zonder dat je de voeggroeven meer ziet?
 
A
Het is waterafstotend maar het is niet toepasbaar in een douche.
23.
V
Als ik de bestaande spachtelputz laag wil vernieuwen, kan ik dan over de bestaand laag heen aanbrengen of moet ik de oude laag is eerst afsteken?
 
A
U kunt het afsteken of een dunne pleisterlaag aanbrengen.
24.
V
Na het verplaatsen van wat kasten, o.a. een waar de TV op stond, zijn op onze spachtelputz muren zwarte vlekken zichtbaar van de achterkant van de TV en de randen van de kasten.
Hoe kunnen we deze het beste wegwerken?
 
A
Eerst reinigen met een chlooroplossing.
Daarna een laag latex aanbrengen.
25.
V
Kan je spachtelputz toepassen op een ondergrond van behang ?
 
A
Nee dat is niet mogelijk.
26.
V
wij twijfelen tussen een sierpleister en de muren
helemaal glad.wat zijn de voor en nadelen van
beide mogelijkheden,b.v. kwetsbaarheid,schoonhouden etc.
 
A
Sierpleister is kras en stootvast.
Pleisterwerk niet.
Sierpleister is lastig te repareren als je toch een beschadiging hebt.
Pleisterwerk is altijd te repareren.
Beide kunnen opnieuw gewit worden.
27.
V
In onze nieuwbouwwoning willen wij structuurverf op de muren aanbrengen (omdat de kans op scheuren bij sierpleister groot is in het eerste jaar na bouw). Is het mogelijk om over een muur waarop structuurverf is aangebracht, na een twee jaar, fijne sierpleister of spachtelputz aan te laten brengen?
 
A
Ja dat is mogelijk.
28.
V
Goededag ik heb een vraag over spachtelputz achter mijn kookplaat is het raadzaam om Glitsa acryllak op mijn spachtel te smeren zodat ik een vuilafstotende laag krijg achter mijn kookgedeelte, of is het beter om het met heet water scoon te maken als er iets op komt
 
A
Het beste is om de wand vuilafstotend te maken.
29.
V
ik heb een spachtelputs wand, en wil die wand graag behangen, kan ik eroverheen behangen??
 
A
De wand moet eerst gepleisterd worden.
30.
V
Bestaat er een sierpleister die rechtstreeks kan aangebracht worden op Ytong binnenmuur zonder voorafgaande traditionele bepleistering.
Dank bij voorbaat
 
A
Nee die bestaat niet.
31.
V
Klopt het dat er over de bestaande spachtelputz een dun laagje kan worden gespoten (eventueel met kleur) zodat je het niet hoeft te verven??
 
A
Ja dat doen we met een airless spuit.
32.
V
Mijne Heren,

Ik heb in mijn woonkamer een inbouw gashaard. Deze is met promatect-platen ingebouwd. Tijdens het stoken worden deze platen een beetje warm.
Kan ik deze platen toch met spachtelputz bewerken? Ik heb wel eens gehoord, dat bij warmte de spachtelputz een geur afgeeft, terwijl de schilder zegt, dat dat te verwaarlozen is.
 
A
Dat is te verwaarlozen
33.
V
Klopt het dat er over de bestaande spachtelputz een dun laagje kan worden gespoten (eventueel met kleur) zodat je het niet hoeft te verven??
 
A
Dat is mogelijk.
34.
V
Is Sierpleister het zelfde als Spachtelputz ?? of zitdaar verschil in en wat is korrelpleister??
 
A
Sierpleister is een verzamelnaam.
Dus spachtelputz, korrelpleister, barrokpleister enz
zijn sierpleisters.
35.
V
Ik heb 2,5 jaar geleden in een nieuwbouwoning voor de snelste optie gekozen en spack laten spuiten. Sinds die tijd zijn er diverse krimpscheuren verschenen. Verticaal over muren, bij de rand van het plafond, etc. Ik heb dit zelf geprobeerd te repareren, zonder succes.

Eigenlijk wil ik iets over het spack heen, wat ook nog eens schoon te maken is (met name in de keuken).

Wat is hiervoor aan te raden. Spachtelputz? Kan dat er gewoon overheen? Wat zou dat kosten voor ca. 100m2 en afplakken?

Mvg,
Melanie
 
A
Geachte mevrouw van Rigteren,

Mijn advies is inplaats van spachtelputz gladpleisterwerk.
E dan in de keuken een afneembare latex toepassen.
Wilt u toch liever spachtelputz dan raad ik aan
om in de keuken glasplaten voor het spachtelputz te plaatsen.
Kosten voor gladpleisterwerk incl sauswerk
en afplakken 25,00 m.

Met vriendelijke groet,

Ferry Zandvliet

Voor meer info 06-51675456.


Vragenformulier

(De hier gevraagde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het beantwoorden van uw vraag.)

Deze vraag
gaat over
Raapwerk
Pleisterwerk
Buitenwerk
Sierpleister
Schuurplafonds
Sierlijsten
Raffaello
Restauratie
Mijn vraag
Naam
Dhr. Mw.  
Email
Telefoon
Naar bovenkant paginaNaar onderkant pagina